Onderhoudsadviezen

Onderhoudsadvies maatwerkbladen

Het dagelijks onderhoud van een keukenblad is eenvoudig. Gebruik een sopje

met een mild afwasmiddel, daarna afspoelen met schoon water en droogwrijven met een schone doek. Zo verwijder je water en vuil en voorkom je kalkvlekken. We adviseren om altijd onderzetters en snijplanken te gebruiken. 

Vermijd contact met scherpe voorwerpen en chemicaliën. Morst je zure of agressieve (chemische) stoffen, verwijdert u de plekken dan direct met veel water! Ga nooit op het werkblad staan of zitten.

Onderhoudsadvies graniet maatwerkblad

Graniet en hardsteen vraagt meer zorg dan bijvoorbeeld kunststof. Als je het blad op de juiste manier onderhoudt, kan je er jarenlang van genieten:

Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vuilaanhechting kunt u een van de gebruikelijke, zachte huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Gebruik de WPRO-steenreiniger of een schoon sopje van groene Dreft. Goed nadrogen met een schone droge doek of keukenpapier zorgt ervoor dat resterende vuil, zeep en waterresten worden geabsorbeerd.

Om het blad lang mooi te houden, zal je het direct na aflevering moeten impregneren; gezoete en antieke bladen zelfs zeker twee tot drie keer. Hoe weet je wanneer je het blad erna weer moet impregneren? Daarvoor is een eenvoudige test: u schenkt een druppel water op het blad. Als deze blijft liggen en eenvoudig te verwijderen is, dan is het blad voldoende geïmpregneerd. Vloeit de druppel uit, dan is het tijd om het blad te behandelen met een impregneermiddel. Te bestellen via (www.dekkerzevenhuizen.nl)

Hardnekkige vlekken, ingetrokken plekken en aangekoekte resten kunt u verwijderen met Glassex. U sprayt het middel op de plek, laat het even intrekken en neemt het vervolgens af met keukenpapier. Deze behandeling herhaalt u totdat de vlek verdwenen is. Daarna zal je het blad wel direct moeten behandelen met een impregneermiddel.

Kalkplekken op het blad en rond de kraan kan je het beste behandelen met schoonmaakazijn of een van de gangbare ontkalkende middelen. Lees als eerst de aanwijzingen op de verpakking.

Vanwege het matte oppervlak zal je op een gezoet of antiek granieten blad sneller vetvlekken en vingerafdrukken zien. Op dergelijke plekken kan je echter een beetje blauwe Glassex sprayen. Wrijf de plekken direct op met bijvoorbeeld keukenpapier of een schone droge doek.
Gebruik voor het impregneren een impregneermiddel. Combineer dit middel niet met andere onderhoudsmiddelen voor natuursteen. Granietwas is zeker niet aan te raden. Maak het blad ook nooit schoon met schuurmiddelen en sponsjes of agressieve middelen (beschadigen de glans) zoals zuren en chemische reinigers (verfafbijt, gootsteenontstoppers, kwast, metaal en ovenreinigers). Kijk verder vooral uit met hete olie.

Tip: Breng eventuele speciale vlekkenmiddelen niet rechtstreeks aan op het blad maar met een doek, vanwege het risico op uitvloeiing. Werk ook altijd van buiten naar binnen om de plek niet groter te maken.

Onderhoudsadvies Belgisch hardsteen maatwerkblad

Belgisch hardsteen (arduin) wordt ook wel petit granit genoemd. Toch is het geen graniet. Het is een sedimentair gesteente uit de kalksteengroep, dat ontstaat door afzetting van klei en zandkorrels, vegetatie, dierlijke organismen en neerslag en kalkhoudend water. Belgisch hardsteen heeft dan ook andere kenmerken dan graniet. Zo vertoont het witte splijtvlakken, vlekken en aders, glasaders en zwarte vlekken. Ook zijn er kleurverschillen en concentraties van schelpen te zien. Bovendien kan het blad door de aanwezigheid van koolstof putjes hebben of nog krijgen.

Gebruik

Belgisch hardsteen is krasgevoelig. Werk dus altijd met snijplanken

Net als graniet kan ook Belgisch hardsteen beschadigen door te hoge temperaturen. Legt u daarom onderzetters onder hete apparaten en pannen die net van de kookplaat komen.

Onderhoud

Reinig het blad dagelijks met PH-neutrale zeep (bijv. Driekhoek – zeep). Het blad wordt dan ook direct geïmpregneerd, waardoor vuil en vlekken minder snel intrekken. Volg de dosering op de verpakking om vlekvorming te voorkomen.

Belgisch hardsteen is erg krasgevoelig. Daarom raden wij het gebruik van schuurmiddel af.

Gebruik geen standaard impregneermiddel voor natuursteen. Dit zal de natuurlijke uitstraling van het blad aantasten.

Belgisch hardsteen is niet bestand tegen zuren; die veroorzaken een witte uitslag. Gebruik ook geen kalkreinigers.

Onderhoudsadvies Keramiek maatwerkblad

Om het blad door de jaren heen mooi te houden hoeft je slechts aan het volgende te denken:

Hoewel keramiek hittebestendig is, gebruik evengoed wel onderzetters voor pannen die direct van de kookplaat komen. Die kunnen namelijk een temperatuur hebben tussen de 350 en 400 . De thermoshock zou het blad kunnen aantasten, en er haardscheurtjes in kunnen veroorzaken. Deze haarscheurtjes trekken overigens vanzelf weer dicht en tasten de kwaliteit van het materiaal niet aan, maar blijven wel enigszins zichtbaar.

 

Werk altijd met snijplanken niet om het materiaal maar om de messen te beschermen. Want keramiek is buitengewoon hard en zal niet snel krassen. Is er toch een kras ontstaan, dan zal die door het egale oppervlak wel eerder opvallen.

Advies

Dagelijks afnemen met de WPRO steenreinigers of een schoon sopje van groene Dreft. Altijd goed nadrogen met een schone en droge doek of keukenpapier. Het nadrogen is essentieel het zorgt ervoor dat het resterende vuil en eventuele zeep en waterresten worden geabsorbeerd.

Vlekken (vet, koffie, thee en rode wijn) Behandelen met onverdunde groene Dreft. Dit even laten intrekken en met een doekje of eventueel een zachte nylonborstel schoonmaken. Erna grondig naspoelen met water. Vervolgens goed nadrogen.

Bij hardnekkige vlekken kan het blad worden schoongemaakt met een schuurspons en vloeibaar schuurmiddel, bijvoorbeeld Cif of een eigen merk van de supermarkt. Daarbij kan je de nylon kant van de schuurspons gebruiken. Daarna grondig naspoelen met water en met een schone theedoek droogwrijven. Als niet alle hardnekkige vlekken, kringen of krassen weg zijn (ze zullen in ieder geval minder geworden zijn) dan is het noodzakelijk dit na 2 á 3 dragen te herhalen. Deze behandeling is niet voor de dagelijkse schoonmaak van het werkblad. Dat kan met een afwassopje zoals in punt 2 genoemd of met de wonderspons/ powerspons gebeuren.

Ingetrokken plekken of vlekken inkt, verf, nicotine of viltstift verwijderen met wasbenzine of terpentine. Direct erna grondig naspoelen met water en nadrogen.

Kalkvlekken verwijderen met schoonmaakazijn of een huishoudelijke ontkalker. Direct daarna grondig naspoelen met water en goed nadrogen. Pas hierbij op met marmer en aluminiumoppervlakken.

Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen zoals verfafbijt, kwast, metaal en ovenreinigers, chloor, gootsteenontstoppers of andere chemische middelen.

Nooit harde schuurmiddelen zoals staalwol, schuurpapier of diamant gebruiken. (Beschadigen het oppervlak)!

Onderhoudsadvies Rvs spoelbak

Rvs is een sterk en praktisch materiaal. Voor het dagelijkse onderhoud heb je niet meer nodig dan een spons en afwasmiddel. Om de glans van de spoelbak nog langer te behouden, kan je het volgende doen:

Behandel de spoelbak (min.) 1x per maand met Staalfix, Starpolish of Cif cream (verkrijgbaar in vrijwel iedere grote supermarkt). Breng een ruimte hoeveelheid van het middel aan op een vochtige doek of spons, wrijf de spoelbak er goed mee in en spoel de unit vervolgens na met water. Daarna de bak droogwrijven.

Tips


Hoe vreemd het ook klinkt: het gebruik van rvs-reinigers is af te raden. Dezelfde coating die ter bescherming wordt aangebracht, kan namelijk ook vlekken op het oppervlak veroorzaken.

Zuren en agressieve stoffen tasten get rvs aan, en geven vlekken, roestpuntjes of kleine gaatjes in de spoelbak. Voorbeelden zijn chloor, gootsteenontstoppingsmiddelen, zilverpoets, gebitsreiniger, HG reiniger, S39 en zoutzuur (oplossingen). Mocht er onverhoopt toch een agressieve stof in de spoelbak terecht zijn gekomen, dat is het verstandig om dit direct te verwijderen met Staalfix, Starpolish of Cif cream. Ook dan moet je de plek weer naspoelen met water, en de bak droogwrijven. Het is aan te bevelen deze behandeling een aantal keer te herhalen. Naderhand pas schoonmaken blijkt doorgaans zinloos. Het rvs is op dat moment vaak al aangetast, waardoor de vlekken blijven terugkeren.

Chloor en zoutzuur kunnen beter niet in de gootsteenkast worden bewaard. De dampen kunnen op het rvs inwerken.

Een enkele keer komt het voor dat de spoelbak een soort roestaanslag vertoont. Die aanslag kan worden veroorzaakt door ijzeldeeltjes die uit het waterleidingcircuit in de bak komen, wat vooral na onderhoud aan de waterleiding op in nieuwbouwwijken nog weleens het geval wil zijn. Snel en meerdere materialen schoonmaken, op de hierboven beschreven manier, zal de roestaanslag verwijderen en nieuwe aanslag voorkomen.

Rvs kan van zichzelf niet roesten. Roestvorming wordt altijd veroorzaakt door invloeden van buitenaf.